Uczniowie Gimnazjum nr 7 w Stalowej Woli wzięli udział w konferencja pod hasłem „Smacznie, zdrowo, kolorowo” która odbyła się w ZSP nr 3 w Rozwadowie 8 listopada 2016 roku, z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania to święto obchodzone od 2007 roku.
W Polsce i w Europie coraz więcej osób, w tym także dzieci, boryka się z otyłością oraz chorobami z nią związanymi. By przeciwdziałać złym trendom żywieniowym ZSP nr 3 odbyła się konferencja ” Smacznie, zdrowo, kolorowo”..
Uczestnicy konferencji mogli od specjalistów usłyszeć wiele cennych wskazówek, dowiedzieć się jak zdrowo się odżywiać, a przy tym jak gotować smacznie. Podczas spotkania w Ekonomiku można było spróbować zdrowych przysmaków, wśród których znalazły się m.in.: ciastka na bazie płatków owsianych, zapiekanka z kaszy, kasza na słodko. Można było podziwiać także carving (rzeźby w owocach i warzywach).