Uczniowie klasy I BG wraz z wychowawcą, korzystając  z zaproszenia pedagogów z  ZSP nr 3 w Rozwadowie,  wzięli udział w warsztatach fotograficznych i kulinarnych w tamtejszej placówce.

Na zajęciach fotograficznych uczniowie poznali opisy podstawowych technik fotografii, wyjaśnienia funkcji aparatów fotograficznych i ich systematyki. Uzyskali porady dla początkujących jak, np: wybór obiektywu, wybór aparatu, ekspozycja w fotografii (przysłona, czas naświetlania, ISO), obróbka i retusz zdjęć, a także porady jak dobrze fotografować, a jednocześnie bawić się fotografią tak, by stała się pasją.

Praca z aparatem fotograficznym upłynęła w miłej i sympatycznej atmosferze, której towarzyszyła świetna zabawa.

Po skończonych  zajęciach w pracowni fotograficznej klasa przeszła do kuchni, by tam nabyć podstawowe umiejętności przygotowania, wyrabiania i  pieczenia ciasta drożdżowego.

Prowadząca zajęcia kulinarne przygotowała dla uczniów naszej szkoły przepis na wielkanocnego drożdżowego baranka oraz rogaliki z marmoladą.

W czasie pracy nad stworzeniem z ciasta drożdżowego wielkanocnego baranka śmiechu było co niemiara.

Mimo pewnych małych kłopotów z nadaniem naszemu barankowi realnego wyglądu, wypieki wyszły wyśmienite.

Rogaliki zjedliśmy na miejscu, a wielkanocne baranki uczniowie zabrali do domów, by pochwalić się swoimi talentami przed najbliższymi.

Wychowawca klasy I BG

mgr Renata Laskowska