Uczniowie klasy I BG wraz z wychowawcą, korzystając z zaproszenia pedagogów z ZSP nr 3 w Rozwadowie, wzięli udział w warsztatach fotograficznych i kulinarnych w tamtejszej placówce.
Na zajęciach fotograficznych uczniowie poznali opisy podstawowych technik fotografii, wyjaśnienia funkcji aparatów fotograficznych i ich systematyki. Uzyskali porady dla początkujących jak, np: wybór obiektywu, wybór aparatu, ekspozycja w fotografii (przysłona, czas naświetlania, ISO), obróbka i retusz zdjęć, a także porady jak dobrze fotografować, a jednocześnie bawić się fotografią tak, by stała się pasją.
Praca z aparatem fotograficznym upłynęła w miłej i sympatycznej atmosferze, której towarzyszyła świetna zabawa.
Po skończonych zajęciach w pracowni fotograficznej klasa przeszła do kuchni, by tam nabyć podstawowe umiejętności przygotowania, wyrabiania i pieczenia ciasta drożdżowego.
Prowadząca zajęcia kulinarne przygotowała dla uczniów naszej szkoły przepis na wielkanocnego drożdżowego baranka oraz rogaliki z marmoladą.
W czasie pracy nad stworzeniem z ciasta drożdżowego wielkanocnego baranka śmiechu było co niemiara.
Mimo pewnych małych kłopotów z nadaniem naszemu barankowi realnego wyglądu, wypieki wyszły wyśmienite.
Rogaliki zjedliśmy na miejscu, a wielkanocne baranki uczniowie zabrali do domów, by pochwalić się swoimi talentami przed najbliższymi.
Wychowawca klasy I BG
mgr Renata Laskowska